Üdvözöljük

Legnagyobb örömünkre minden fa örökbefogadó családra talált.
Találkozzunk faültetéseinken, melyekről információkat hamarosan ezen a honlapon és Facebook oldalunkon találhat.

Rólunk

A Napelem22.hu és az Alapítvány együttműködéséről

A budatétényi székhelyű Napelem22.hu számára kiemelten fontos a környezettudatosság. A napelemes rendszerek hatásos eszközei az ökológiai lábnyom csökkentésének. A cég ezen felül még faültetéssel is tenni kíván a klíma védelme érdekében, ezért 2020 tavasza óta minden általuk tervezett és telepített napelem rendszer árának 1%-ával támogatja a 10 Millió Fa Alapítványt.

Mi, a 10 Millió Fa egy óriási és egyre bővülő közösség vagyunk, akik az élhető és zöld jövőért - felismerve korunk legnagyobb veszélyét: a környezetpusztítást - aktívan tenni akarunk. Egyre több településen működnek egyre nagyobb csoportjaink, melyekhez bárki csatlakozhat. Célunk, hogy tízmillió fa elültetésével járuljunk hozzá Magyarország klímavédelmi törekvéseihez, a lehető legtöbb ember bevonásával: 1 fő - 1 fa. És közben, mintegy mellékesen, új ismeretségek, barátságok szövődnek, és közösen átélhetjük a “jó-tevés” lélekemelő érzését.

A tündérkerti gyümölcsfákról

Mi ez, és miért jó?

Van egy tündérkert Pórszombaton, melynek sorsát bizonyára tündérek igazgatták, mert mára a legnagyobb pusztítások ellenére is a régi magyar gyümölcsfajták valaha volt legnagyobb gyűjteményévé vált. A kert megálmodója, létrehozója és gondos gazdája Kovács Gyula.
Erről a tündérkertről, és a biodiverz őshonos fajok fontosságáról is olvashatnak Kovács Gyula termelői weboldalán: Tündérkertek - Pórszombat

Egy tündérkerti gyümölcsfa őshonos, ritka és különleges gyümölcsfa fajta, ami metszést és permetezést nem igényel, ugyanakkor nagyon ellenálló a környezeti hatásokkal szemben. Őseink ezen a magyar tájon évszázadokon keresztül mindig a legkedvezőbb tulajdonságú, legellenállóbb fajokat szaporították, így ezek a fák sok száz éves tapasztalat gyümölcsei.

A 30-50 centis oltványok konténerben érkeznek. A pici méretük miatt utcára nem ültethetőek, családi házak vagy intézmények kertjébe ajánljuk. Kis méretük inkább előny, mint hátrány, mert bár többet kell várni a termőre fordulásra, de minél korábban a végleges helyére ültetjük a fát, annál hamarabb zavartalanul fejlődhet a gyökérzete. Többek között ez teszi majd a későbbiekben a szárazsággal szemben ellenállóbbá ezeket a növényeket. Az első pár évben, amíg a gyökérzet megerősödik, locsolni szükséges.

Ezeknek a fáknak az ültetése jó hatással van a biodiverzitásra. Nagyon fontos feladatunknak érezzük a génállomány megőrzése érdekében, hogy a fák pontos helyét regisztráljuk (térképen, minél pontosabban).
Az eddig a 10 Millió Fa közösség segítségével elültetett tündérkerti gyümölcsfák térképe itt tekinthető meg:
Elültetett tündérkerti gyümölcsfák - 10 Millió Fa

További információk, érdekességek:
TÜNDÉRKERTEK - Föld heti beszélgetés Kovács Gyulával 2021. április 24. 18:00
Hogyan ültessünk jól, Kovács Gyula: hova mit
Tündérkertek őre. Kovács Gyula göcseji erdész

Kép az oltványokról:

Az akcióról

A faosztás részletei, információk

Az igénylés feltételei

 • Minden 22. kerületi lakos 1 oltványt igényelhet. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy háztartásban lakók egy címre több fát is kaphatnak. De a nem kerületi címről érkező regisztrációkat töröljük. Nagyon kérünk mindenkit, hogy ezt a korlátozást becsületesen tartsa be, hogy minél több “szomszédunknak” juthasson facsemete!
 • Az ültetési címet kérjük a lehető legpontosabban megadni. Ennek tündérkerti csemeték esetében a fajtamegőrzés miatt van óriási jelentősége! Ha pl. az egyik megyében, mondjuk egy fertőzés miatt kipusztul az összes Batul alma, a térkép alapján találhatunk egyedeket, melyről oltással a fa tovább szaporítható, és így a kipusztulástól megmenthető.

Az igénylés lehetőségei

 • Regisztrálni kizárólag az alábbi űrlapon lehet a fafaj és az átvételi időpont kiválasztásával és a regisztráció elküldésével. A sikeres igénylésről a honlap visszajelzést ad, a foglalás elküldése után várja meg a honlap válaszát!
 • Sikeres regisztráció esetén 1-2 napon belül visszaigazoló e-mailt is küldünk.
 • A regisztráció során a kért fafajt (pl. alma) kérjük megadni. A pontos fajtát (pl. Batul alma) a helyszínen a készletből tudják majd kiválasztani. A fajtákról a Tündérkertek.hu oldalon, és egyéb internetes felületeken tájékozódhat.

Szállítás

 • Házhoz szállítást nem tudunk vállalni.
 • Az oltványok nagyon kicsik, max. fél méteresek, egy pici konténerben, könnyűek, könnyen szállíthatóak.

Átvételi időpontok és helyszínek

 • 2021. november 3. (szerda), 17:30 – 18:30 között a Terv utca - Gyula vezér út sarkán található Gombahűtőház udvarán. Köszönet a helyszín felajánlásáért a Budafoki Kosár Közösség szervezőinek! Bejárat a Gyula vezér út felől, parkolás kint az utcán lehetséges.
 • 2021. november 7. (vasárnap), 10:00 – 11:00 között a Nagytétényi út - Jókai Mór utca kereszteződése közelében (a visszaigazoló levélben pontosítunk).
 • 2021. november 10. (szerda), 17:30 – 18:30 között a Nagytétényi út - Jókai Mór utca kereszteződése közelében (a visszaigazoló levélben pontosítunk).
 • 2021. november 14. (vasárnap), 10:00 – 11:00 között a Nagytétényi út - Jókai Mór utca kereszteződése közelében (a visszaigazoló levélben pontosítunk).

Ültetés

 • A tündérkerti fák ültetése kicsit eltér a szokásostól. Szűk, de mély gödröt kell ásni, marhatrágyával a talajt feljavítani. A fácskát úgy kell kivenni a konténerből, hogy a földje lehetőleg egyben maradjon. Betemetés után alaposan be kell öntözni.
 • Ezek idén tavaszi olványok, ideálisan a nyári meleg előtt lett volna jó őket saját helyükre ültetni, de a megmaradt egyedeket sok szeretettel gondoztuk tovább a konténereikben. Ezért javasoljuk , hogy a lehető legrövidebb időn belül ültessék őket végleges helyükre.
 • A későbbi években átültetést nem javaslunk, mert azzal sérülhet a gyökér, és ezzel pont a fa ellenálló képessége csökken.
 • A szakszerű ültetés elősegítésére az alábbi linken elérhető rövid bemutatót ajánljuk: Hogyan ültessünk jól, Kovács Gyula vagy Tündérkerti oltványok ültetési útmutatója.pdf

Gondozás

 • Az oltás helyén a legtöbb esetben még rajta van az oltószalag. Ezt a szalagot már le lehet szedni. Ami miatt mi nem tettük, hogy Ön is lássa, hol kezdődik a nemes fa, és meddig tart a vad alany. Ha a későbbiekben a fa az oltás alatt hajt ki, az vad termést hozna, ezért az oltás alatti hajtásokat a lehető leghamarabb el kell távolítani.
 • A fiatal fákat az első 3-5 évben locsolni kell, különben könnyen kiszáradhatnak.
 • Az esetek kis százalékában még megfelelő gondozás esetén is előfordul, hogy egy fa elpusztul vagy nem ered meg. Garanciát nem tudunk vállalni az elpusztuló fácskákért.

Kérdése maradt?

Az igényelhető fák

Szilva

-----
Elérhető: 0 darab, vegyesen az alábbi fajtákból:
 • paradicsom szilva, lószemű szilva, hosszú szilva, piros szilva, sárga hosszú szilva, mederi szilva, muskotály szilva, duránci szilva, brassói szilva, sváb szilva

Kajszibarack

-----
Elérhető: 0 darab, vegyesen az alábbi fajtákból:
 • pusztai kajszi, gömörszőlősi kajszi, gönci császár, rózsakajszi, irsai kajszi, ananász kajszi, bikarét kajszi

Alma

-----
Elérhető: 0 darab, vegyesen az alábbi fajtákból:
 • batul, édes alma, piros pogácsa alma, nyári édes alma, jóalma, jonatán, bőralma, apáti muskotály alma, téli kapitány alma, piroshúsú tojás alma, kékalma, vasalma, óriás vasalma, debreceni hosszúérésű alma

Körte

-----
Elérhető: 0 darab, vegyesen az alábbi fajtákból:
 • búzaérő körte, rozsérő körte, göllei körte, mederi körte, hébér körte, piroskörte, sózókörte, bartidai óriás körte, viki körte, aporhanti körte, alexandra, nagyasszony körte, mihály körte, nagy téli körte, zelenka körte, bali körte, kiffer körte, neszmélyi körte, téli nyakas körte, dobronali nyári körte, cupi császár, szentandrási császár, erdei vajkörte, csüngőkörte, lőrinc körte, leveskörte

Ringló

-----
Elérhető: 0 darab, vegyesen az alábbi fajtákból:
 • nagy kék ringló, dobnleczi kék ringló, lila ringló, zöld ringló, korai ringló

Cseresznye

-----
Elérhető: 0 darab, vegyesen az alábbi fajtákból:
 • hólyagos cseresznye, virágcseresznye, korloványi cseresznye, ropogós cseresznye, fehércseresznye, szomolyai cseresznye, cserszegi fűszeres cseresznye, medea

1 fő - 1 fa

10milliofaxxiikerulet@gmail.com